Neslužbeni blog
ViN
Vrijednost udjela braniteljskih dionica
14.7.2014. - 396.84 Kn                                                                                  Najviša dosadašnja vrijednost udjela: 858,27 Kn
11.7.2014. - 397.09 Kn                                                                                  Najniža dosadašnja vrijednost udjela: 396.76 Kn
10.7.2014. - 396,76 Kn
Blog
nedjelja, rujan 6, 2009
Počinje školska godina. Napokon jer sam se baš uželio matematike, fizike ili kemije. Knjige za kćer sam nabavio a sin će ovu godinu startat sa manjkom od 4 udžbenika. Nije da se nisam trudio ali neke stvari su jače od nas. Inače ti udžbenici su čudo. U stvari Hrvatska je čudo. Ne zovu nas uzalud Zemlja znanja. Napredniji smo od ostatka svijeta. Dokaz za tu tvrdnju? Pa evo:

Na primjer, kod nas je matematika toliko napredna da naši izdavači svaku godinu moraju izbacivat nova izmjenjena i proširena izdanja udžbenika i zbirki zadataka. Ono što je lani bilo 2+2 jednako je 4, već ove godine je 2+2 jednako je 7, pa zato treba tiskat i novi udžbenik. Dakle matematika je toliko promjenjiva nauka da je sasvim normalno tiskati nove udžbenike, a roditelje tjerati da ih kupuju. Lako je Amerikancima, Njemcima ili Talijanima, kod njih je 2+2 još uvijek jednako četiri. Zaostale nacije jebi ga.

Ni s fizikom nije ništa drugačije. Kad sam ja bio mali onda je bilo da je termodinamika nauka koja se bavi odnosom između toplote i mehaničke energije. E jebga, odnedavno više nije tako. Po novome je to nauka koja se bavi odnosom između mehaničke energije i toplote, a ta promjena iziskuje tiskanje i izdavanje, pa i kupovinu novih udžbenika. Zato mi to ne pada teško. Zaboga, želim da moje dijete prati sve promjene i da uči.

Ni kemija nije što je nekad bila. Recimo da je samo od lani pronađeno 40-tak novih elemenata periodnog sustava. Do kraja ove školske godine će ih biti pronađeno barem još 20, pa je logično da se negdje pred kraj prvog polugodišta tiska novi udžbenik za drugo polugodište, a do kraja školske godine barem još dva, što ćemo mi roditelji, naravski, jedva dočekat jer mi želimo da naša djeca nauče.

Engleski se, na primjer, toliko promjenio da ga više ni rođeni Englezi ne razumiju, pa zato čak i oni tiskaju nove udžbenike. Ako to ne bi radili onda bi došli u situaciju da ih kroz koju godinu naša djeca uče njihovom jeziku. Jer naši izdavači uredno prate sve te promjene. Pa u skladu s tim svake godine izbacuju novi udžbenik engleskog za sve razrede osnovnih i srednjih škola. Mi roditelji to kupujemo a naša djeca uče novi engleski.

Ne da mi se više pisat zato mrš u pičku materinu. Ne vi, nego oni. Zna se koji!

vin @ 23:50 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
Autorska prava

Copyright © ViN 2006. - 2014.
Kompletan sadržaj ovog bloga zaštićen je Zakonom o autorskim pravima. Nije dozvoljeno kopirati niti bilo gdje objavljivati nijedan dio sadržaja bloga bez znanja i odobrenja autora. Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela bloga, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava vlasnika bloga i podložno je tužbi.
Tracker
eXTReMe Tracker