Neslužbeni blog
ViN
Vrijednost udjela braniteljskih dionica
14.7.2014. - 396.84 Kn                                                                                  Najviša dosadašnja vrijednost udjela: 858,27 Kn
11.7.2014. - 397.09 Kn                                                                                  Najniža dosadašnja vrijednost udjela: 396.76 Kn
10.7.2014. - 396,76 Kn
Blog
srijeda, veljača 10, 2010
Ponekad povirim što komšije pišu o nama i nerijetko se iznenadim količinom ljubomore i mržnje prema nama. Znao sam da nas dobar dio njih mrzi ali da su toliko ljubomorni, to mi je ipak iznenađenje. Još mi je veće iznenađenje vidjeti koliku ljubomoru gaje prema dojučerašnjoj braći iz Crne Gore. Jer mi smo protiv njih ratovali pa ih donekle razumijem, ali Crnogorci su im bili braća. Tema koje se dotičem je turizam jer sezona će uskoro i već se naveliko piše o njoj, a trudit ću se pisat neopterećen ratom ili politikom i ne spominjati ih.

Dakle, prva stvar koju sam primjetio kod naših istočnih susjeda je to da su svi ali baš svi redom svjetski putnici, da su obišli sve ali baš sve svjetske destinacije te da sa tih destinacija donose ogromna pozitivna iskustva. Recimo, bili su svi Srbi (ili ogromna većina njih sa foruma) i u Egiptu, Grčkoj, Bugarskoj, Maroku, Alžiru, Dubaiju, na Havajima, Maldivima, Karibima, u Španjolskoj, Portugalu, Italiji, Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Francuskoj, na Kanarima, Madagaskaru a vjerojatno i na Jupiteru samo što to nisu spomenuli. Obišli su svi Srbi sva ova mjesta (ili većinu njih) i svugdje im je bilo ljepše nego u Hrvatskoj ili, začuđujuće, u Crnoj Gori. Na primjer, u Hrvatskoj su svima njima koji su imali hrabrosti, uz sve navedene zemlje, posjetiti i Hrvatsku, kod nas polupana stakla, polomljeni retrovizori, išarani automobili, djeca pretučena, starci opljačkani a oni srednjih godina ispljuvani. Rijetki su oni Srbi koji kažu da im je kod nas bilo lijepo, a još rijeđi oni koji će to reći za Crnu Goru.

Svi ti svjetski putnici i bonvivani su rekli da više nikad neće u Hrvatsku, pogotovo ne u Crnu Goru, jer u Hrvatskoj ih ne razumiju, a očito ni u Crnoj Gori, pa im umjesto hleba poslužuju kruh, umjesto mleka mlijeko, umjesto kafe će dobiti kavu, a parče pice se obično pretvara u komad pizze. Razumijem ih jer u Egiptu na primjer svi ugostitelji znaju da je parče pice u stvari parče pice, kafa je kafa, mleko upravo to, a pavlaka isto što i pavlaka. Ako je u Egiptu tako onda je tako i na Maldivima, u Grčkoj, Bugarskoj a posebice u Maroku ili Turskoj. Jer svi oni pričaju srpski da ih ceo svet razume. Nadalje, smeta Srbima, svjetskim putnicima, nečistoća naših plaža, visoke cijene, nadrkani carinici, visoke cestarine, morski ježinci i žal na plažama, a nerijetko će reći da je naše more prljavo i prehladno jer kupati se u 27 stupnjeva celzijusa zagrijanom moru je, priznat ćete, prava noćna mora. More nam je, kako oni kažu, najprljavije koje su vidjeli, smrdljivo, ponekad preslano, nekima čak i preslatko, zamućeno, maltene (što bi oni rekli) nekakva kaljuža u sred svinjca. Nasuprot našem tursko more je fino, mirišljavo, toplo, slano taman koliko more treba biti slano, bistro, prepuno riba i ribica koje upotpunjuju doživljaj, a nerijetko je to tursko more i ljekovito, točnije čudotvorno (jedna je napomenula da je rodila nakon posjete Turskoj i kupanja u njihovom moru a prije toga 15 godina nije mogla zatrudnjeti).

Svi ovi iz gornjeg teksta mahom pozivaju svoje sunarodnjake da više nikad ne odu u Hrvatsku ili, ne daj Bože, u Crnu Goru, nego da se priključe ovoj gomili od nekoliko milijuna Srba koji obilaze sve ostale svjetske turističke destinacije. Jedan piše nešto otprilike ovako: „Šta ćete bre u Lepoj njihovoj. Ja otkad sam otkrio Havaje, Maldive i Karibe više nemam nameru u Crnu Goru ili lepu njihovu. Već deset godina po tri meseca letujem na Havaje i fino mi je. Jeftinije je a i more je toplije“. Pretpostavljam da su Havaji Ada Ciganlija, Maldivi negdje na Moravu, a Karibi pak nekakav kafić negdje u Vršcu. Vjerujem da taj nikad u životu nije mrdnuo iz svoje vukojebine, gdje god to bilo, osim možda ako je služio JNA pa ga poslalo negdje u Makedoniju. A i svi ovi ostali svjetski putnici. Pretpostavljam da im je najveći domet u životu, glede turizma, bio ljetovanje u Crnoj Gori gdje su ih braća nazivali paradajz turistima pa ih kao takve na koncu i odjebali jer od njih nisu imali nikakve koristi osim prljanja plaža (barem tako pišu Crnogorci).

Ipak nije sve toliko crno jer ima i onih koji su Hrvatsku doživjeli onakvom kakva jest i koji otvoreno priznaju da im je njihova prosječna plaća dostatna za kraće ljetovanje u Hrvatskoj ili Crnoj Gori, nekima i u Grčkoj.  Naše more im je najljepše, plaže su čiste, usluga na nivou, smještaj sasvim ok, hrana vrhunska, ceste najbolje... Takvi ljudi su uvijek dobrodošli jer očito ih pri pisanju ne vodi mržnja ili zavist nego čista iskrenost. E pa svi takvi – dobro nam došli, trudit ćemo se da uživate. A vi iz prvog dijela priče uživajte i dalje na dunavskim Havajima, moravskim Maldivima i vršačkim Karibima. Ako si i to uopće možete priuštit. 
vin @ 16:03 |Komentiraj | Komentari: 82 | Prikaži komentare
Autorska prava

Copyright © ViN 2006. - 2014.
Kompletan sadržaj ovog bloga zaštićen je Zakonom o autorskim pravima. Nije dozvoljeno kopirati niti bilo gdje objavljivati nijedan dio sadržaja bloga bez znanja i odobrenja autora. Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela bloga, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava vlasnika bloga i podložno je tužbi.
Tracker
eXTReMe Tracker