Neslužbeni blog
ViN
Vrijednost udjela braniteljskih dionica
14.7.2014. - 396.84 Kn                                                                                  Najviša dosadašnja vrijednost udjela: 858,27 Kn
11.7.2014. - 397.09 Kn                                                                                  Najniža dosadašnja vrijednost udjela: 396.76 Kn
10.7.2014. - 396,76 Kn
Blog
ponedjeljak, listopad 8, 2007

Marica je 1991. godine bila čistačica u zgradi Ministarstva obrane RH. Posao je dobila zahvaljujući poznanstvu sa tadašnjim pomoćnikom pomoćnog vozača ministra. Štef je 1991. godine bio pomoćni kuhar u istoj toj zgradi. Posao je dobio na sličan način kao i Marica. Marica i Štef danas imaju status hrvatskih branitelja i uživaju sve blagodati zakona o braniteljima. Dobit će dionice, invaliditet, jer su u međuvremenu ustanovili da su oboljeli od PTSP-a (a sve zbog svakodnevnog gledanja ratnih stradanja na tv-u u kantini gore spomenutog ministarstva dok su, nakon obilnog ručka, ispijali hladno pivo te za desert jeli makovnjaču i orahnjaču što baš i nije bilo tako jednostavno i lako), pravo na stambeno zbrinjavanje i iskaznicu kojom će moći dokazati dodijeljeni im status hrvatskih branitelja.

Za razliku od njih branitelji su svakodnevno ispijali kiše metaka i granata i jeli konzervu paštete podijeljenu na trojicu i namazanu na prst za vrijeme kratkotrajnog zatišja između dva granatiranja njihovih položaja.

Ivek je 1991. godine bio radnik na baušteli u Munchenu. Teško je radio da bi prehranio ženu i dvoje djece koji su s njim bili u Njemačkoj i trošili malo iznad svojih mogućnosti. Ivek se je 1998. godine vratio u Hrvatsku, izgradio je kuću trokatnicu sa bazenom u blizini Zagreba, uveo centralno grijanje, otvorio obrtničku firmu za ugradnju pvc stolarije, izgradio tri garaže za svoje automobile te od ostatka novca, zlu ne trebalo, kupio status hrvatskog branitelja. Čuo je da je to moguće, pa je preko poznanika stupio u kontakt sa osobom koja mu je to omogućila. Odmah potom je otišao kod lokalnog psihijatra, prikupio medicinsku dokumentaciju i nakon izlaska pred komisiju dobio uvjerenje o invaliditetu, koje je spremio u ladicu za crne dane da, ako propadne posao sa stolarijom, uzme mirovinu kao invalid Domovinskog rata. Daj što daš.

Za razliku od njega branitelji danas žive kao podstanari, bez posla, na rubu gladi, pogaženog dostojanstva, zaboravljeni od svih, a najviše od države za koju su ginuli.

Denis Kuljiš je, nakon što je dobio mobilizacijski poziv, pobjegao u Sloveniju, ali je svejedno danas vlasnik iskaznice hrvatskog branitelja. Mislim da bi čak i u Zimbabweu bio pred sudom i odgovarao zbog dezerterstva, ali ne i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se, naime, dezerteri nagrađuju iskaznicama, činovima, vojnim invalidskim mirovinama, stanovima i ostalim blagodatima predviđenim za hrvatske branitelje.

Za razliku od njega, hrvatski branitelj albanske nacionalnosti, Xhavit Demiqi, ne da nije bježao iz Hrvatske, nego je došao sa Kosova braniti Hrvatsku, ali svejedno nije mogao ostvariti ni najosnovnija prava.

Marica, Štef i Ivek su imaginarne osobe, ali ih i u stvarnosti ima na desetke tisuća i infiltrirani su svuda oko nas. Svi mi poznajemo barem jednu takvu osobu. Denis Kuljiš je javnosti poznata osoba i bio je gost večerašnje Latinice. Svi ti i takvi Štefovi, Iveki i Marice, osim Denisa, imaju nešto zajedničko. Oni ne žele da se javno obznani popis branitelja iz registra hrvatskih branitelja u kojem je zavedeno preko 480000 osoba.

Da li sam ja za objavu tog registra s obzirom da postoji članak zakona koji to ne odobrava i s obzirom da vladajuća garnitura tim činom navodno ne želi otkrivati identitet branitelja, a zbog toga, kako to oni tumače, da se branitelji ne bi osjećali ugroženima. E pa evo mog odgovora. Ja sam hrvatski branitelj, dragovoljac i invalid Domovinskog rata a koga zanima moje ime i prezime poslat ću mu ga mailom. Šaljem i adresu ako vas zanima. Nisam godinama ratovao da bi se danas plašio bilo koga. Moj identitet nemojte skrivat. Objavite ga javno. Imate moje odobrenje. No prije toga objavite imena svih dezertera i onih koji su na razne načine izbjegli braniti Domovinu, pa potom objavite imena svih Marica, Štefova, Iveka i Denisa.

vin @ 22:06 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
Autorska prava

Copyright © ViN 2006. - 2014.
Kompletan sadržaj ovog bloga zaštićen je Zakonom o autorskim pravima. Nije dozvoljeno kopirati niti bilo gdje objavljivati nijedan dio sadržaja bloga bez znanja i odobrenja autora. Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela bloga, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava vlasnika bloga i podložno je tužbi.
Tracker
eXTReMe Tracker