Neslužbeni blog
ViN
Vrijednost udjela braniteljskih dionica
14.7.2014. - 396.84 Kn                                                                                  Najviša dosadašnja vrijednost udjela: 858,27 Kn
11.7.2014. - 397.09 Kn                                                                                  Najniža dosadašnja vrijednost udjela: 396.76 Kn
10.7.2014. - 396,76 Kn
Blog
petak, veljača 4, 2011

Da biste znali što je to Večera od Kandelore trebali biste biti Dubrovčanin, a pošto vas većina to nije evo da vam kao uvod u ovaj post to malo pojasnim. Večera od Kandelore je tradicionalna večera koju Grad Dubrovnik organizira u povodu obilježavanja Dana Grada i blagdana ili Feste dubrovačkog parca Svetog Vlaha. Na tu večeru, ako ste pomislili suprotno, ne može doći bilo tko. Naime to je večera za probrane dame i gospodu, njih ni manje ni više nego 400, a na čelu stola sjedi njegovo visočanstvo dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. Bude tu svakakvih delicija, vjerojatno čak i šporkih makarula, koji su više sirotinjska hrana ali se u Dubrovniku inače stoljećima tradicionalno spremaju za Festu Svetog Vlaha. Bude tu i dubrovačke rozate i sličnih slastica, a, prema troškovima večere, pretpostavljam, i pršuta, sira, škampi, jastoga, kavijara i ostalih čak i nama običnim smrtnicima dragih ali nedostižnih delicija.

Ovogodišnja Večera od Kandelore stajala je 212.280 kuna, što bi, uzevši u obzir broj uzvanika, bilo oko 530 kuna po glavi. Skromno. Baš prema stanju u zemlji i recesiji. Ne bih sad da nabrajam što se sve može za tih 212.280 ili 530 kuna po glavi jer nema ni potrebe. Naime u državi blagostanja kakva je Hrvatska, ovo je nešto na što uopće ne treba obraćat pažnju. U Gradu Dubrovniku nema beskućnika kojima su se mogla donirati ta sredstva da bi im se malo pomoglo i olakšao život. Nema ih, naravno, ako ne računamo one jadnike koji godinama žive u nekadašnjem hotelu Vis II, u sobama na čijim zidovima plijesan igra ulogu zidnih, a vlaga podnih tapeta. Ti stanari spomenutog bivšeg hotela, a danas ruševine, 530 kuna, koliko je ova večera, napomenimo još jednom, stajala po glavi uzvanika, žive mjesec, a možda i više dana.

Da ne biste pomislili da grintam protiv večere, ma ne, nemam apsolutno ništa protiv običaja i tradicije, ali me živo zanima što bi naručili uzvanici Večere od Kandelore i koliko bi to plaćali kad bi plaćali iz svog, a ne iz džepa poreznih obveznika? Pa i onih iz ruševnog hotela. Kao da mi na ovo lijevo uho, na koje čujem koliko toliko, nešto šapuće da bi ta večera bila puno skromnija i s puno manje delicija. A vjerujem i uzvanika. Jer takvi kao ovi nisu navikli na plaćanje. No tako je to u našoj maloj zemlji blagostanja u kojoj je život nalik onome iz Alan Forda. Oni koji nemaju niti ne jedu, a oni koji imaju jedu na račun onih koji nemaju.

vin @ 17:03 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Autorska prava

Copyright © ViN 2006. - 2014.
Kompletan sadržaj ovog bloga zaštićen je Zakonom o autorskim pravima. Nije dozvoljeno kopirati niti bilo gdje objavljivati nijedan dio sadržaja bloga bez znanja i odobrenja autora. Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela bloga, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava vlasnika bloga i podložno je tužbi.
Tracker
eXTReMe Tracker