Neslužbeni blog
ViN
Vrijednost udjela braniteljskih dionica
14.7.2014. - 396.84 Kn                                                                                  Najviša dosadašnja vrijednost udjela: 858,27 Kn
11.7.2014. - 397.09 Kn                                                                                  Najniža dosadašnja vrijednost udjela: 396.76 Kn
10.7.2014. - 396,76 Kn
Blog
subota, listopad 30, 2010

Danas je Dubrovački vjesnik objavio sve troškove organizacije humanitarnog teniskog meča između Gorana Ivaniševića i Johna McEnroa koji se ovo ljeto odigrao u Dubrovniku a čiji je prihod išao za obnovu dječjeg odjela dubrovačke bolnice. Lijepa je to bila Goranova gesta, a i McEnroe se pokazao kao pravi humanitarac. Odrekli su se ljudi svog honorara i odlučili zaigrati pred dubrovačkom publikom te darivati naše najmlađe i olakšati im teške bolničke dane.

Dakle na organizaciju ovoga meča utrošeno je tek tričavih i pišljivih 788.078 kuna. Građevinski radovi su bili, kako je rečeno u najavi ovoga meča ali i poslije njega, gratis, to jest izvođači su se odrekli honorara. Pohvalno. Jer ono što je najavljeno kao gratis koštalo je sve skupa 139.022 kune. Moram priznat da ovo zaista jest gratis, ali ne mogu a da se ne priupitam koliko bi tek koštalo da nije bilo gratis. Na osiguranje gradilišta, terena, njegovu demontažu i vip koktele utrošeno je 35.066 kuna. Ja sam dosad mislio da je ovo humanitarnog karaktera te da će uzvanici koktele plaćati iz svog džepa. Ali što ja znam što je humanitarni rad. Valjda je normalno da se preko grbačica male dječice uzvanici napiju Muay-thaia, Sex on the beacha ili Margherite. Hrana na koktelu i večera za McEnroea stajali su tek 58.605 kuna. Što je i bilo za očekivati. Pa neće se valjda kokteli piti na prazan stomak, a ni McEnroe nije bilo tko pa da mu se posluži zelena manjestra ili šporki makaruli.

Na troškove smještaja Ivaniševića i njegove obitelji te organizacijske ekipe, putne troškove Natali Dizdar i banda utrošeno je 25.607 kuna što i nije neki veliki iznos. Bilo bi stvarno previše za očekivati da će Goran, ako već organizira nekakav humanitarni meč, troškove smještaja sam plaćati. Jer odakle mu? Svi ovi navedeni troškovi su razumljivi ali najprihvatljiviji mi je trošak od tek 340.313 kuna koliko su koštale avionske karte za McEnroa i obitelj te za Gorana Ivaniševića i njegovu obitelj. Vjerojatno su se, u skladu sa humanitarnim karakterom ovoga meča, poslužili najjeftinijom kompanijom i ekonomskom klasom. Ostali troškovi i troškići nisu ni bitni jer se masno zaradilo.

Od prodanih ulaznica, koje su stajale 1.000 kuna po komadu, zaradilo se 323.000 kuna. Lijep odaziv reklo bi se. Od tih ulaznica Grad Dubrovnik ih je kupio 17 i tako uplatio 17.000 kuna. I to iz sredstava proračuna Grada. Lijepa gesta. Zašto bi zaboga Vlahušić i ekipa kupovali ulaznice od svojih novaca kad imaju tako male, jadne i mizerne plaćice koje jedva da tri puta premašuju hrvatski prosjek? Usporedimo li to sa uplatom koja je pristigla iz crnogorskog grada Kotora, odakle je uplaćeno 21.410 kuna, vidljivo je da se Grad Dubrovnik dobro isprsio. Na račun svih građana. Bravo za Vlahušića i njegove pročelnike koji su se na kraju žrtvovali tako da su pojeli samo po pola kila repića atlantskog škampa i popili jedva po pet koktelčića raznog egzotičnog nazivlja. Kotorani nisu ni bili na meču. Sram ih bilo. Platili a ne pojeli i ne popili.

Ima ona jedna Thompsonova sa vrlo rječitim naslovom - „E, moj narode“. Pjevat će se hvalospjevi Ivaniševiću, Miji Pećini i McEnrou (mada je on tu najmanje kriv) ali kad se sve skupa stavi na papir i kad se malo mućne glavom ispada da je McEnroe, izuzmemo li onih sat vremena trčakaranja po podlozi teniskog terena i lupkanja reketom, psovanja i laganog preznojavanja, u Dubrovniku sa kompletnom svitom ljetovao gratis ili preko grbačica već spomenute dječice. Ivanišević također. I ja bih volio da me netko pozove da odigram nekih sat vremena negdje, na primjer u Dubaiju, te da o trošku domaćina provedem napornih sedam dana uz škampe i koktelčiće na nekoj od plaža. Pa makar i na suncu. Još da napomenem da je dubrovačka bolnica dosad dobila svega 100.000 od najavljivanih 800.000 kuna koje su trebale sjesti na račun bolnice početkom kolovoza, dakle prije gotovo tri mjeseca. Osim ovoga iznosa bolnici je uplaćen i iznos od oko 55.000 kuna koje su uplatiti hrvatski iseljenici iz SAD-a. Zanimljivo je da ovu uplatu organizatori meča računaju kao svoju, iako je tajnik Hrvatsko-američke udruge iz New Yorka Ivica Glavinić naglasio da ova uplata nema nikakve veze sa akcijom Mie Pećine i Gorana Ivaniševića. Pametnomu dosta.

vin @ 16:18 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
Autorska prava

Copyright © ViN 2006. - 2014.
Kompletan sadržaj ovog bloga zaštićen je Zakonom o autorskim pravima. Nije dozvoljeno kopirati niti bilo gdje objavljivati nijedan dio sadržaja bloga bez znanja i odobrenja autora. Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela bloga, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava vlasnika bloga i podložno je tužbi.
Tracker
eXTReMe Tracker