Neslužbeni blog
ViN
Vrijednost udjela braniteljskih dionica
14.7.2014. - 396.84 Kn                                                                                  Najviša dosadašnja vrijednost udjela: 858,27 Kn
11.7.2014. - 397.09 Kn                                                                                  Najniža dosadašnja vrijednost udjela: 396.76 Kn
10.7.2014. - 396,76 Kn
Blog
četvrtak, ožujak 13, 2008

Danas je ministrica Jadranka Kosor napokon objavila neke podatke o broju branitelja koji imaju pravo na dionice, broju udjela u Fondu hrvatskih branitelja te trenutnu vrijednost udjela. Tako ispada da pravo na dionice ima 504.043 (?) branitelja, broj udjela iznosi 5.800.212,13 a trenutna vrijednost po udjelu je 615,08 kuna. Na osnovu ovih podataka svaki branitelj koji želi prodati svoje dionice može izračunati njihovu tržišnu vrijednost.

Primjerice, branitelj koji ima 3000 bodova raspolaže sa 30.00 udjela koje treba pomnožiti sa trenutnom vrijednosti jednog udjela u iznosu od 615,08 kuna. Iznos koji takav branitelj može dobiti prodajom dionica po ovoj vrijednosti je 615,08 x 30 = 18.452,40 kuna. Postavlja se pitanje isplati li se prodavati dionice. Naravno, veliki broj branitelja je u teškoj financijskoj situaciji pa će svoje dionice prodati odmah nakon 12. travnja, kad ističe rok trogodišnje zabrane raspolaganja dionicama. Mislim da to ne bi bio baš najpametniji potez pošto će vrijednost dionica kojima fond raspolaže vrlo vjerojatno rasti. Osim toga, u slučaju da branitelji prodaju 50 posto dionica iz Fonda hrvatskih branitelja, Fond će se ugasiti, a ako se Fond ugasi onda ćemo ostati bez dionica koje bi ušle u Fond privatizacijom HEP-a, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma i ostalih državnih firmi kojima predstoji privatizacija. Važno je napomenuti da imamo pravo na sedam posto dionica svih takvih firmi što bi značajno povećalo vrijednost boda.

Ja sam odlučio pričekati par mjeseci da vidim kako će se situacija odvijati, jer sam uvjeren da će vrijednost dionica rasti, pa će samim tim i zarada od dionica biti veća. Ako se u tom periodu proda 50 posto dionica vjerojatno ću i ja prodati svoje. Ne dajte dionice ispod cijene jer će biti svakakvih ponuda lukavih torbara. Može se dogoditi da prodate svoje dionice, a da nakon mjesec dana shvatite da ste lošom trgovinom izgubili par ili više tisuća kuna.

Iako pozdravljam ovaj potez dodjele dionica, ipak sam nezadovoljan, jer mislim da nisu pravedno bodovani dani u periodu od 16.01.1992. do 30.04.1995. godine i da je pravim braniteljima sa prve crte pričinjena ogromna nepravda. Naime, u ovom periodu branitelji i u borbenom i u neborbenom sektoru po danu imaju jedan bod za sudjelovanje u Domovinskom ratu. To je apsolutno nekorektno jer u tom je periodu u raznim obrambenim i oslobodilačkim akcijama poginulo najviše ljudi. Ako se uzme u obzir da čistačice i uredski djelatnici Ministarstava obrane i unutarnjih poslova, policijskih postaja i sličnih ustanova, koji su grijali guzice i hladili jaja a navečer spavali kući u toplom krevetu, imaju pravo na jedan bod po danu, koliko imaju i oni koji su trunuli u rovovima, kisnuli, smrzavali se, spavali u vrećama za spavanje i ginuli, onda je jasno da smo gadno prevareni. Neka to ide na dušu onome tko je osmislio ovaj način bodovanja. I neka ide na dušu onome tko ne želi objaviti registar branitelja jer bi u suprotnom pravi branitelji dobili puno veći iznos za dionice kojima raspolažu.


vin @ 20:21 |Komentiraj | Komentari: 44 | Prikaži komentare
Autorska prava

Copyright © ViN 2006. - 2014.
Kompletan sadržaj ovog bloga zaštićen je Zakonom o autorskim pravima. Nije dozvoljeno kopirati niti bilo gdje objavljivati nijedan dio sadržaja bloga bez znanja i odobrenja autora. Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela bloga, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava vlasnika bloga i podložno je tužbi.
Tracker
eXTReMe Tracker