Neslužbeni blog
ViN
Vrijednost udjela braniteljskih dionica
14.7.2014. - 396.84 Kn                                                                                  Najviša dosadašnja vrijednost udjela: 858,27 Kn
11.7.2014. - 397.09 Kn                                                                                  Najniža dosadašnja vrijednost udjela: 396.76 Kn
10.7.2014. - 396,76 Kn
Blog
srijeda, veljača 27, 2008
Mislim da se Junkyarddawg malo zaletio sa člankom objavljenim na Indexu o ponovnom ujedinjenju BBB i Torcide koji su tim činom najavili odlazak u Vukovar na mirni prosvjed protiv divljanja srpske mladeži pred domom neke škole u Vukovaru. Nije mi toliko zasmetao sam članak, premda bi se i o njemu dalo raspravljati, koliko podatak da je JYD usporedio vojnike sa grafita iz zagrebačke Dubrave, koji je ne baš potpuno uspjeli preslik spomenika poginulim braniteljima pripadnicima BBB-a, sa pripadnicima fašističke njemačke vojske iz drugog svjetskog rata.

JYD je, iako se često ne slažemo u mišljenjima, ovdje na blogeru jedan od meni najomiljenijih autora. Pretpostavljam da mu nije bila namjera uspoređivati hrvatske branitelje sa fašističkom vojskom, ali tom usporedbom slike branitelja i fašista tekst se čini takav. Paralela je povučena, pa se ja kao hrvatski branitelj i netko tko se sa takvom odorom družio punih jedanaest godina osjećam uvrijeđenim i dužnim ograditi se od takve usporedbe, no nisam ljut na JYD-a niti želim da ga bilo tko linčuje zbog ovog propusta. Njegovi tekstovi su inače super, a on će to, vjerujem, dokazati daljnjim radom.

Pažljivo pregledavši svaki detalj slike grafita našao sam cijeli niz razlika između izgleda vojnika sa grafita i izgleda pripadnika fašističke vojske. Cijela slika, ako se pogleda letimično, možda samo na prvi pogled daje dojam da se radi o nacistima, ali ako se već koristi kao usporednica između nacista i hrvatskih branitelja onda se ne smije niti ovlaš gledati niti napamet donositi bilo kakve usporedbe. Dakle, krenimo redom.

Kaciga – na slici je, pretpostavljam, prikaz kineske ili neke druge kacige vojske istočnog bloka, kakve smo imali početkom rata, ali gotovo sve vojne kacige su u to vrijeme bile jednake i bitno su se razlikovale od one poznate njemačke kacige iz 2. svjetskog rata što se na slici jasno vidi.

Jakna (vjetrovka) – potpuno je jednaka jakni kakvu smo imali za vrijeme Domovinskog rata. Ovratnik je podignut što nije slučaj kod njemačkih jakni (wehrmachtovskih bluza) koje imaju tzv. kragne. Sve vojne jakne u novije vrijeme imaju podignut ovratnik zbog zaštite grla od hladnoće. Na rukavu jakne se razaznaje grb Dinama na istom onom mjestu gdje su branitelji imali grbove svojih postrojbi. Sumnjam da je ijedan Wehrmachtovac navijao za Dinamo ako se zna da Dinamo tad nije ni postojao. Jakna je u predijelu pupka stegnuta opasačem (ne vidi se na slici ali se da naslutiti) baš na isti način kako smo to radili tijekom rata. Opasač je služio za nošenje bombi, noža i čuturice s vodom pa je stoga bio dio neophodne opreme.

Hlače – Hlače hrvatskog branitelja su, baš kao i ove na slici, imale džepove sa strane na bedrima što nije slučaj sa hlačama pripadnika fašističke vojske. Bile su uvučene u čizme baš kao na slici. I Njemci su uvlačili hlače u čizme, ali isto to su radili i Rusi, Amerikanci, Srbi, Kinezi i sve ostale vojske svijeta.

Čizme – Na slici se jasno vidi da ove čizme imaju špigete (žnirance) naprijed a visoke su do polovice potkoljenice. Takve čizme se i dan danas koriste u HV. Njemačke čizme (pješadinke) nisu imale špigete nego male kožne remene pri dnu i pri vrhu čizme a bile su visoke gotovo do samog koljena.

Krunica oko vrata – Krunica je bila jedan od najprepoznatljivijih obilježja hrvatskih branitelja a malo koji vojnik je nije imao oko vrata. Njemci je nisu imali ili barem ja to nisam nikad vidio pregledavajući slike i filmove sa njemačkim vojnicima.

Puška – Na slici grafita je ne skroz vjerodostojno nacrtana vojna poluautomatska puška M-76 kalibra 7,9 mm sa okvirom za deset metaka i optikom, proizvedena u kragujevačkoj Crvenoj zastavi, a koja je svojevremeno bila jedna od ponajboljih vojnih pušaka sa optikom. Njemci nisu imali ni približno slično naoružanje.

Boje – Odore hrvatskih branitelja su bile obojane u maskirne boje maslinastih, svijetlo zelenih, tamno zelenih, smeđih, sivih i crnih tonova (još je imam kući i maloprije sam je ponovno nakon toliko vremena pogledao). Ove boje na slici su sivih i tamnije sivih tonova, ali se stiče utisak da je autor upravo dodavanjem šara drugih tonova ove boje htio postići efekat maskirne odore hrvatskih branitelja. Po mom sudu je uspio.

Dakle, kao bivši branitelj kojem je odora svetinja, analizom slike došao sam do zaključka da vojnici na njoj nemaju skoro nikakvih sličnosti sa njemačkim vojnicima iz drugog svjetskog rata. Jedina sličnost je – i jedni i drugi su bili vojnici, a sve ostalo je neusporedivo. JYD nije zlonamjeran autor niti mu, iako se osjećam uvrijeđenim, zamjeram ovaj propust, a vjerujem da će nas ubuduće oduševljavat svojim tekstovima. I postigao je nešto što nitko nije godinama uspio postići - ujedinio je BBB i Torcidu. Barem virtualno na indexovom forumu.


vin @ 17:12 |Komentiraj | Komentari: 60 | Prikaži komentare
Autorska prava

Copyright © ViN 2006. - 2014.
Kompletan sadržaj ovog bloga zaštićen je Zakonom o autorskim pravima. Nije dozvoljeno kopirati niti bilo gdje objavljivati nijedan dio sadržaja bloga bez znanja i odobrenja autora. Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela bloga, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava vlasnika bloga i podložno je tužbi.
Tracker
eXTReMe Tracker